Porowatość włosów - czym jest i jak ją określić?
21 lutego 2024Każdy z nas ma inny typ włosów, co ma związek także z ich porowatością. Nie zawsze wiemy, jaka jest porowatość naszych włosów, przez co znacznie trudniej jest dobrać odpowiednie...
Jednym z najważniejszych kroków do dobrego stanu zdrowia jest przede wszystkim utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Produkty, które spożywamy na co dzień, niestety temu nie sprzyjają. Większość z nich ma bowiem działanie zakwaszające organizm. Zaburzone pH może mieć niestety negatywny wpływ na nasze zdrowie - do najważniejszych skutków ubocznych zalicza się przede wszystkim choroby związane z układem krążenia, próchnicę czy osteoporozę. Jakie rodzaju produkty najbardziej zakwaszają organizm?
Powszechnie dostępny cukier, pod pojęciem którego rozumiemy przede wszystkim białe kryształki, które zakupujemy w sklepie, to produkty silnie zakwaszające organizm. Warto jednak pamiętać o tym, że cukier występuje również w węglowodanach, zwłaszcza tych prostych jak fruktoza i glukoza oraz w dwucukrach. Najgorszy wpływ na nasze zdrowie ma cukier występujący w postaci oczyszczonej - mowa tu przede wszystkim o sacharozie czy syropie glukozowo-fruktozowym, który stanowi skład wielu dostępnych na rynku produktów przetworzonych. Cukier przyczynia się do obniżenia pH we krwi, a skutkiem tego jest niestety zakwaszenie organizmu. Nadmierne spożywanie cukru i co za tym idzie - nadprodukcja soków trawiennych oraz podrażnienie śluzówki żołądka, może prowadzić między innymi do rozwoju wrzodów żołądka.
Przeczytaj również: Lista produktów zakwaszających nasz organizm >>
Kawa wykazuje oczywiście działanie pobudzające i z tego też powodu sięgamy po nią najczęściej. Niestety napój ten wykazuje również silne właściwości odwadniające organizm. Odwadnianie prowadzi do zwiększanie pH we krwi. Kawa jest tym samym jednym z najbardziej zakwaszających napojów. Nie trzeba oczywiście całkowicie rezygnować z tego napoju - dla zachowania równowagi warto jednak popijać ją szklanką wody.
Nabiał stanowi podstawowy składnik diety większości z nas. Produkty fermentowane takie jak kefir są zdrowsze od serków topionych czy nawet mleka odchudzonego. Dietetycy wskazują na fakt, że szkodliwe działanie dla naszego organizmu może mieć niestety ser żółty, zwłaszcza ten, pochodzący z masowej produkcji. Ser uznawany jest także za produkt zakwaszający organizm. Jego spożywanie należy zatem łączyć z warzywami, których działanie spowoduje zrównoważenie pH we krwi.
O tym, że alkohol działa szkodliwie na nasz organizm, nie trzeba nikogo przekonywać. Nadmierne spożywanie wysokoprocentowych alkoholi przyczynia się do rozwoju chorób serca, a nawet nowotworów. Alkohol działa również szkodliwie na wszystkie nasze narządy wewnętrzne - mowa tu przede wszystkim o wątrobie oraz układzie nerwowym. Napoje alkoholowe posiadają silnie działanie zakwaszające organizm - dotyczy to w głównej mierze wysokoprocentowych napojów.
fot. pixabay.com
Do produktów zakwaszających organizm zalicza się także te, wykonane z mąki. Przetwory z mąki nie dostarczają niestety odpowiedniej ilości substancji odżywczych. W swoim składzie zawierają one łatwo wchłanialne cukry, co przyczynia się niestety do szybkiego podnoszenia poziomu glukozy we krwi. W efekcie spożywanie produktów mącznych prowadzi niestety do odkładania się tkanki tłuszczowej, co z kolei może prowadzić do rozwoju różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych. Do produktów wysokokwasotwórczych zalicza się między innymi pieczywo i ciasta.
Czarna herbata, mimo iż zdrowsza od kawy, nadal wykazuje działanie pobudzające. Posiada ona jednak cenne właściwości prozdrowotne, a świadczy o tym między innymi wysoka zawartość flawonoidów, które przyczyniają się między innymi do obniżania poziomu tak zwanego “złego” cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi chorób serca. Jeżeli jednak pijemy herbatę, zwłaszcza w dużych ilościach, starajmy się sięgać po białą lub zieloną jej odmianę. Herbata zielona i biała są produktami zasadotwórczymi, podczas gdy herbata czarna jest produktem zakwaszającym organizm.
Zakwaszenie organizmu to problem, który dotyka coraz szerszej grupy ludzi. Niestety większość z nich, nie radząc sobie z doskwierającym im kłopotom zdrowotnym, szuka innych źródeł swoich dolegliwości. Warto więc zrobić specjalne badania i w razie zakwaszenia organizmu, zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe.
0Komentarze