Atrakcyjne ceny w Agata Meble i BRW
26 września 2018Salony Agata meble mają do zaoferowania liczne propozycje meblowe i pomysły na to jak wykończyć wnętrze. Przejdź do: Agata Meble kod rabatowy. Wyjątkowa jakość produktów...
W obecnych czasach rosnącej świadomości na temat zdrowego stylu życia, coraz więcej osób sięga po produkty pochodzenia roślinnego. Wśród nich dużą popularnością cieszy się masło orzechowe – smaczne smarowidło, charakteryzujące się co najmniej 90% zawartością orzechów. Jeżeli produkt posiada mniej tych składników, mamy do czynienia z kremem do smarowania, który z powodzeniem możemy nakładać na pieczywo, naleśniki czy wafle ryżowe, bądź też stosować jako dodatek do potraw.
Termin „masło orzechowe” najczęściej odnosi się do pasty z orzeszków ziemnych, na rynku odnajdziemy jednak także inne warianty owego roślinnego smarowidła. Produkt ten zawiera całą gamę potrzebnych organizmowi składników odżywczych – między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz C, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, ryboflawinę oraz mikro- i makroelementy, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor czy cynk. Masło orzechowe to także dobre źródło białka roślinnego przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów, co przekłada się na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.
Orzeszki ziemne zawarte w tym smakowitym roślinnym smarowidle są również niezwykle bogate w przeciwutleniacze – związki wspierające pracę enzymów i zwalczanie wolnych rodników uszkadzających komórki. Jednym z ważniejszych przeciwutleniaczy obecnych w maśle orzechowym jest resweratrol, który zapobiega zakrzepom krwi i uszkodzeniom naczyń krwionośnych, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Dodawanie masła orzechowego do kanapek, tostów czy potraw zwiększa uczucie sytości, co przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów i zmniejsza ryzyko otyłości. Produkt ten to także bogate źródło składników odżywczych mających pozytywny wpływ na organizm. Zdrowe masło orzechowe ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu niweluje skoki cukru we krwi po spożytym posiłku. Natomiast obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz usprawnia pracę serca.
Spożywanie masła orzechowego znacznie redukuje ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, raka różnych narządów oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Sprawia także, że organizm jest lepiej odżywiony, a równowaga płynów pozostaje zachowana.
Obecnie odnajdziemy szeroką gamę różnorodnych smarowideł roślinnych, którymi możemy ubogacić swoją dietę. Jak jednak wybrać odpowiedni, zdrowy i wartościowy produkt? Szczególną uwagę warto zwrócić na skład – im więcej orzechów zawartych jest w maśle bądź kremie, tym większa ilość składników odżywczych. Starajmy się także unikać smarowideł zawierających sól, cukier, syrop glukozowy czy inne zbędne i niezdrowe komponenty.
Masła lub kremy orzechowe to wspaniała alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych, a duży wybór smaków i rodzajów pozwala na wybranie produktu spełniającego nasze wymagania i preferencje. Obok klasycznych smarowideł z orzeszków ziemnych odnajdziemy warianty migdałowe lub z dodatkiem kakao, kokosów, chałwy czy sezamu.
Artykuł partnera
0Komentarze