IInne
Jak wybrać automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy?
5 grudnia 2017
Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy nie jest wcale tak prosty jakby mogło się pozornie zdawać. Każdy, kto nie wie na co do końca zwrócić uwagę, może szybko zniechęcić się do zakupu takiego urządzenia, ponieważ mnogość informacji na ich temat potrafi przytłoczyć. Obecnie dostępne są ekspresy o przeróżnych kształtach czy barwach, a ich ceny wahają się od kilkuset do na nawet kilku tysięcy złotych. Dobrze jest więc przed zakupem przeczytać poniższe informacje, aby dowiedzieć się jaki ekspres ciśnieniowy najlepiej sprawdzi się w naszym gospodarstwie domowym.
Przede wszystkim należy nadmienić, że podejmiemy tu rozważania jedynie nad ekspresami ciśnieniowymi automatycznymi, których zadaniem jest przyrządzenie kawy po wciśnięciu przycisku. Ich podstawową zaletą jest to, że są naprawdę wygodne podczas codziennego użytkowania, a kawa z nich jest bardzo smaczna. Jednak specjalizują się one głównie w parzeniu espresso oraz kaw, dla których ta konkretna jest podstawą. Należą do nich, np. americano czy latte. Taka kawa nie spełnia oczekiwań tych, którzy lubią zwykłą, dużą i czarną kawę, dlatego dla tych osób polecane są jednak zaparzacze, kawiarki lub standardowe ekspresy przelewowe. W takim wypadku zakup droższego, automatycznego sprzętu mija się z celem i jest jedynie stratą pieniędzy i to często niemałych.
Decyzja o zakupie automatycznego ekspresu do kawy została więc podjęta: https://www.zlotesklepy.pl/kategoria/ekspresy-do-kawy/search-p,9334. Jakie funkcje mają istotne znaczenie? Jaki model będzie najlepszy? Poniżej znajdzie się kilka porad, które mogą pomóc w rozstrzygnięciu tych problemów:
A. Jakie ciśnienie?
Dość podstawowa kwestia, gdyż przedmiotem zakupu jest przecież ekspres, który nawet nazywa się ciśnieniowy. Ciśnienie ma za zadanie wydobyć z kawy jak najlepszy aromat i smak. Gorąca woda przepływa przez zmieloną kawę i tworzy smakowity napój. Najczęściej ekspresy wysokociśnieniowe mają 15 barów, jednak do zrobienia odpowiedniego espresso wystarcza już ok. 9 barów. Należy jednak pamiętać, że każde urządzenie, które będzie miało mniej niż te 9 barów nie jest warte żadnej uwagi.
Zobacz ten produkt
B. Wybór mocy
W tym miejscu pojawia się pierwsza drobna trudność. Każdy przeciętny człowiek wie przecież do czego jest potrzebna moc, np. przy odkurzaczu. Ale w ekspresie do kawy? Otóż im większa ona będzie, tym szybciej każdy użytkownik ekspresu doczeka się swojego upragnionego napoju. Jej zadanie polega bowiem na jak najszybszym nagrzaniu wody. Moc urządzeń o niższej wartości mieści się zazwyczaj w przedziale do 1000 W, co pozwala na zagrzanie wody w około minutę. Wydaje się to niedługo, ale gdy, np. kogoś odwiedzili goście, oczekiwanie na każdą kawę tyle czasu zaczyna być problematyczne. Wśród droższych ekspresów moc wzrasta do 1500 albo i nawet więcej W. Dzięki temu kawa pojawia się praktycznie w mgnieniu oka. Istotne znaczenie ma też sposób, w jaki woda jest podgrzana. Ekspresy dedykowane dla gastronomii posiadają wewnątrz bojler, który magazynuje gorącą wodę. W tych domowych możemy czasem odnaleźć coś podobnego, zwanego termoblokiem. To bardzo funkcjonalne rozwiązanie i warto go poszukiwać w wybranym modelu, gdyż pomoże zaoszczędzić ono dużo cennego czasu.
C. Wbudowany młynek czy nie?
Jest to kwestia na która naprawdę warto zwrócić uwagę. Nie ma co ukrywać, że decydując się na zakup automatycznego ekspresu, ma się głównie na celu własną wygodę. Z tego powodu dobrze jest wybrać ten, który posiada wbudowany młynek. Oszczędza to wiele wysiłku i upraszcza sprawę. Jeśli urządzenie nie posiada młynka, trzeba będzie albo zaopatrzyć się w kawę mieloną albo nabyć osobno młynek, co zdecydowanie wpływa na dłuższy czas przygotowania kawy.
Dodatkowo wyróżnia się młynki żarnowe lub udarowe. Te pierwsze lepiej mielą kawę i nie podgrzewają jej w trakcie mielenia, jak to czynią te drugie. Takie dodatkowe nagrzewanie ma niedobry wpływ przede wszystkim na smak kawy. Z tego powodu zdecydowanie lepiej wybierać te żarnowe.
D. Spieniania mleka
Zazwyczaj domownicy mają różne gusta co do kaw. Część z nich lubi zapewne kawy z mlekiem. Zimne mleko może zepsuć cały smak takiego napoju, dlatego dobrze jest gdy można je podgrzać i spienić. Producenci ekspresów proponują dwa rozwiązania. Jednym z nich jest dysza spieniająca mleko.
Wygląda to tak, że specjalną rurkę, która wystaje zazwyczaj z boku ekspresu należy włożyć do mleka (znajdującego się w osobnym kubeczku), a para pod ciśnieniem spieni je i podgrzeje. Innym sposobem jest specjalny system, który nazywa się "cappuccinatore". Polega on na tym, że na zewnątrz ekspresu znajduje się wężyk, który umieszcza się bezpośrednio w butelce z mlekiem. Ekspres zasysa mleko, wewnątrz je spienia i podaje je prosto do kubka.
E. Miejsce na odpady i wodę
Ta kwestia nie może być pominięta. Im większy zbiornik na wodę tym lepiej, gdyż nie trzeba go ciągle uzupełniać. Tym bardziej, że ekspres zużywa też wodę na przepłukiwanie. Pojemność w granicach 1,5 l powinna być wystarczająca.
Wielkość pojemnika na odpady nie jest aż tak istotna, jednak nie powinna być zbyt mała, bo dużo czasu spędzi się na jego ciągłym opróżnianiu.
0Komentarze