IInne
Gotowanie zaczyna się od naczyń
12 października 2017
Czy zastanawialiście się kiedyś co składa się na dobry posiłek? Na pewno produkty, z których zostanie on przygotowany. Dobrane przyprawy, ich jakość i odpowiednia ilość. Również precyzyjny przepis – to na pewno. Jednak jest jeszcze coś, o czym może często się zapomina, a co stanowi warunek sine qua non każdego dobrego i zdrowego posiłku – to naczynia, w których się go przygotowuje. Nie mają one wyłącznie elegancko wyglądać, komponować się z pomieszczeniem, w którym są używane – powinny być funkcjonalne, ułatwiając kucharzowi przygotowanie posiłku – również tych najbardziej wyszukanych.
Z Włoch do Polski – i na cały świat
Mediolan to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich miast na świecie. Nie tylko jest uznawane za światową stolicę mody, jest również centrum życia finansowo-gospodarczego. Jest to zarazem jedno z najchętniej wybieranych przez turystów miejsc – według zestawienia Global Destination Cities Index, sporządzonego przez MasterCard, Mediolan zajął wysokie czternaste miejsce wśród najczęściej odwiedzanych miast w 2016 roku, wyprzedzając między innymi Rzym, Wiedeń czy Pragę. I właśnie na przedmieściach tego tętniącego życiem miasta znajduje się fabryka naczyń ze stali szlachetnej, produkowanych przez firmę Philipiak Milano.
Podmediolańska fabryka posiada całkiem bogatą historię – założono ją (a właściwie przemianowano z niewielkiego zakładu) w drugiej połowie lat sześćdziesiątych (w tym roku obchodzi ona okrągłą, pięćdziesiątą rocznicę założenia), a początki wyrobu naczyń wiążą się z czasami zaraz po drugiej wojnie światowej i włoską rodziną Garavaglia. W 2001 roku, dzięki współpracy z polskim biznesem, powstała szeroko już dziś rozpoznawalna marka Philipiaka. W miarę upływu czasu była w stanie zdobyć klientów w różnych zakątkach świata. Naczynia marki Philipiak Milano podbijają rynki europejskie, azjatyckie czy amerykańskie. Kluczowymi dla firmy rynkami są włoski, polski, ukraiński i rosyjski, a także amerykański – na tym czasie notowała ona szybki wzrost sprzedaży. Produkty Philipiaka trafiają również między innymi do Chin, Korei Południowej oraz Australii.
Pozytywne opinie świadectwem marki
Produkty Philipiaka spotykają się z pozytywnymi oddźwiękiem zarówno na świecie, jak i w Polsce. W końcu naczynia wytwarzane przez firmę pozyskują nowe rynki. Nie byłoby tak, gdyby nie cieszyły się uznaniem klientów, czyli ciekawym designem, starannym wykończeniem z dbaniem o najdrobniejsze szczegóły oraz funkcjonalnością. Oczywiście, w różnych częściach świata ludzie zwracają uwagę na różne cechy naczyń, ale być może warto podkreślić właśnie ich funkcjonalność. Czym się ona przejawia? Jest to między innymi wielowarstwowe dno akutermiczne naczyń i patelń, które doskonale przewodzi i akumuluje ciepło, ograniczając tym samym zużycie energii. Są to inteligentnie zaprojektowane termoizolacyjne rączki pokrywek, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Dochodzą do tego gładkie krawędzie naczyń czy termometry na szczycie pokrywek, dzięki którym można na bieżąco kontrolować temperaturę w naczyniu.
Wszystkie te cechy niewątpliwie poprawiają komfort i efektywność gotowania. Właśnie dlatego marka Philipak Milano cieszy się świetnymi opiniami. Nie jest to wcale przesadą. Wystarczy spojrzeć na dynamiczny profil firmy na portalu społecznościowym Facebook, który „lajkuje” prawie sto tysięcy użytkowników. To również duża frekwencja na wydarzeniach organizowanych przez Philipiaka: pokazach, warsztatach kulinarnych, szkołach kulinarnych itp. Osoby korzystające z naczyń tej marki – których opinie bez problemu można znaleźć w Internecie – cenią sobie przede wszystkim ich wytrzymałość oraz szybkość i jakość gotowania, co sprawia dużą przyjemność. Niektórzy przyznają, że korzystają z produktów Philipiak Milano od dobrych kilku lat – i nie widzą potrzeby ich wymiany. Co więcej – wielu przyznaje, że nie potrafiłoby gotować w innych naczyniach. Biorąc pod uwagę wszystkie ich zalety – niewykluczone, że jest w tym dużo prawdy.
Nie tylko naczynia
Philipiak Milano oferuje nie tylko naczynia – a przynajmniej nie tylko garnki i patelnie. Do bogatej oferty producenta należy też zaliczyć na przykład różnorakie urządzenia elektryczne, niezbędne do szybkiego i efektywnego wykonywania wielu czynności kuchennych. Należą do nich między innymi płyty indukcyjne – łatwe do przenoszenia, ekologiczne, efektywne energetycznie i – co również istotne – eleganckie. Kolejnym takim urządzeniem jest filtr oczyszczający powietrze aktywnym tlenem (jak widać firma stawia na zdrowie w całej kuchni – a nawet mieszkaniu – nie tylko na kuchence). Philipiak oferuje również wielofunkcyjne wyciskarki czy prawdziwe cudo kuchenne – Multicooker, wyposażony w kilkanaście przydatnych funkcji umożliwiających smażenie, pieczenie, gotowanie, duszenie i wiele innych.
Jednak to nie wszystko. Katalog produktów oferowanych przez firmę obejmuje też komplety sztućców, noży stalowych i ceramicznych, a także kilka linii wyszukanej porcelany. Prócz tego mamy ofertę naczyń niestandardowych, takich jak lasagnery, gęsiarki, woki (przypominające miskę patelnie, charakterystyczne dla kuchni chińskiej), zestawy do popularnego w Szwajcarii, Włoszech i Francji fondue, szybkowary czy naczynia do gotowania makaronu. Słowem – Philipiak Milano stara się zadbać o tak wiele aspektów gotowania, aby możliwie szeroko uprościć nam zadanie w kuchni. Nie tylko uprościć, ale również uprzyjemnić, tj. sprawić, że nigdy więcej nie będziemy postrzegać spędzonego w kuchni czasu za stracony.
Materiał zewnętrzny
0Komentarze